Besalú

Besalú

Besalú és un poble amb una història rica i un patrimoni excepcional. Antiga seu d’un important comtat independent, destaca per tenir un conjunt històrico-artístic medieval considerat un dels més ben conservats de Catalunya.

Aquesta candidatura pretén reconèixer Besalú com a Poble Turístic de l’Any, posant en valor els seus tresors històrics, culturals i naturals que el fan únic.

Besalú compta amb una col·lecció impressionant de monuments medievals:

  • Monestir de Sant Pere: Aquesta església del segle XII és coneguda per l’originalitat del seu deambulatori, un exemple destacat de l’arquitectura romànica.
  • Església de Sant Vicenç: També del segle XII, aquesta església alberga una capella gòtica lateral dedicada a la Vera Creu.
  • Església Hospital de Sant Julià: La seva façana, datada del segle XII, és una mostra més del ric passat arquitectònic de Besalú.
  • Casa de Cornellà: Monument romànic del segle XII que representa una de les millors mostres d’arquitectura civil de l’època.
  • Sala Gòtica de la Cúria Reial: Un altre exemple de la riquesa arquitectònica del poble.

El call jueu és una part integral del patrimoni de Besalú, destacant especialment el Micvé, una casa de banys rituals jueus del segle XII, única a la Península Ibèrica juntament amb la de Girona.

El Pont Romànic

El majestuós pont romànic sobre el riu Fluvià és una icona de Besalú. Aquest pont, que data del segle XII, és un recordatori del poder i la importància del Comtat de Besalú, que va jugar un paper crucial en la formació de la nació catalana juntament amb els comtats de Barcelona, Ripoll i Girona.

Cultura i Tradicions

Besalú és un centre vibrant de cultura i tradicions. Les festes locals, com la Fira Medieval, són esdeveniments anuals que atreuen milers de visitants, oferint una immersió en la història amb recreacions, mercats i espectacles en viu. La gastronomia local, rica i variada, és una altra raó per visitar Besalú, amb plats tradicionals que reflecteixen la seva herència cultural.

Besalú està compromès amb el turisme sostenible. Iniciatives per preservar el patrimoni arquitectònic, protegir l’entorn natural i promoure les tradicions culturals asseguren que el desenvolupament turístic sigui harmoniós amb la comunitat local. Aquest compromís garanteix que Besalú continuarà sent una destinació atractiva per a les futures generacions.

Per totes aquestes raons, Besalú és mereixedor del títol de Poble Turístic de l’Any. El seu ric patrimoni històric, la seva vibrant cultura i tradicions, l’entorn natural incomparable i el seu compromís amb la sostenibilitat fan de Besalú un destí únic. Amb aquesta candidatura, esperem reconèixer i celebrar l’encant i la importància de Besalú, continuant així captivant i inspirant visitants de tot el món.

 

Bck to top