L’Escala és un municipi orgullós de la seva història i que té clar que el seu patrimoni cultural no és només una qüestió del passat, sinó de present i de futur. Una vila que, a més, reivindica les seves arrels marineres i fa una forta aposta per posar en valor el peix blau (amb les famoses anxoves de l’Escala al capdavant) i les activitats marítimes.
En el primer any de recuperació de la normalitat des de l’inici de la pandèmia, l’Escala té programades més de 800 activitats, mostrant una vegada més la seva aposta decidida per la cultura com a senya d’identitat. Un patrimoni cultural que inclou des de les ciutats grega i romana d’Empúries a activitats d’alt valor afegit, com la Vila del Llibre, les rutes culturals, la Festa de la Sal (Patrimoni Festiu de Catalunya), el Festival de Músiques i Art a la Mediterrània Portalblau i tota mena d’expressions artístiques (música, dansa, exposicions...).
La costa d'Empúries va ser la porta d'entrada a la península ibèrica de les civilitzacions grega i romana. Va ser el punt escollit per fer-hi les seves primeres ciutats, les restes de les quals són avui visitables com a Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries.
Excavacions recents demostren que a l'entorn de l'Escala hi ha hagut un enclavament de població des de, com a mínim, l'època del Neolític Mitjà, pels vols del 4.500 a.C. S'han trobat restes d'un túmul funerari d'aquell temps a la zona de Vilanera.
El nucli de Sant Martí d'Empúries és un clar exemple de la superposició constant del pas del temps. Sota els seus carrers hi ha els primers edificis que van fer els grecs quan van arribar el segle VI a.C. a la costa emporitana (la palaiapolis), però es té constància que des de com a mínim d'edat del Bronze és un punt que ha estat habitat de forma permanent. En aquests moments, Sant Martí d'Empúries deixa veure la seva cara medieval, època de la que se'n conserva part de la muralla i les restes del castell carolingi -inspirador de les llegendes del Capitán Trueno-. Va ser seu del comtat d'Empúries fins l'any 1064 i a la seva plaça Major destaca l'església de Sant Martí, que es va construir l’any 1538, sobre un temple preromànic de l’any 926.
El nucli urbà de l'Escala apareix el segle XVI, com a port pesquer vinculat a Empúries, i va creixent fins que el 1766 es capgira la situació i l'Escala passa a ser el cap de municipi del qual depèn Empúries.
En ple nucli antic es conserva l'edifici de l'Alfolí de la Sal, el qual molt va tenir a veure en el creixement de l'Escala. Va ser acabat de construir el 1697 i es pensa que acollia la Gabella de la Vila d'Empúries i Port de l'Escala. És el 1716, a partir del Decret de Nova Planta, que comença a exercir com a Alfolí, emmagatzemant la sal que portaven grans vaixells de cabotatge des de les salines dels Alfacs (s. XVIII i XIX), Eivissa (s. XIX) i Torrevella (s.XX) i que es distribuïa a més de dos-cents pobles de les comarques properes.
L'Alfolí va impulsar el desenvolupament econòmic i social de l'Escala al segle XVIII, passant dels 290 habitants que tenia el 1716 a 1.383 el 1787. El ràpid augment de població va fer que obtingués el rang de vila el 1766.
Actualment, l'Alfolí de la Sal és un edifici públic protegit com a Bé Cultural d'Interès Nacional, clau en la política cultural de l'Escala i que acull concerts, exposicions i altres activitats i, des del 2017, dedica tota la primera planta al Museu de l'Escala, on es pot fer un repàs per totes les èpoques de la història del municipi.
La pesca i la salaó són part important del patrimoni local i l'Anxova de l'Escala n'és un gran exponent gastronòmic. Per conèixer a fons aquesta història, és obligatòria també una visita al Museu de l'Anxova i de la Sal.
Aquesta riquesa històrica es complementa amb una imporant activitat cultural. Destaquen entre d'altres la Festa de la Sal o la fira grecoromana del Triumvirat Mediterrani, així com el festival de música d'estiu Portalblau.
A partir del 2019, l'Escala s'incorpora a la xarxa de Viles del Llibre de Catalunya. En la programació d'activitats hi te un paper destacat la figura de Caterina Albert - Víctor Català, escriptora escalenca clau en la història de la literatura catalana. Els darrers anys s’han obert dos espais dedicats a Víctor Català, a l'Alfolí de la Sal i a la casa-museu del Clos del Pastor, on a més de consultar el seu llegat, es programen activitats públiques i accions de recerca.
Des del Museu de l'Escala durant tot l'any es programen rutes guiades per donar a conèixer el patrimoni local. A més, s'ha iniciat un pla de senyalització dels principals punts d'interès del municipi, amb la col·locació de panells informatius, cosa que facilita també la visita per compte propi.
L’Escala és un municipi amb unes fortes arrels marineres (forma part del segell de Viles Marineres de la Generalitat). Amb la prestigiosa anxova de l’Escala com a estendard gastronòmic, amb un dels principals ports pesquers de peix blau i amb un fort sector de nàutica esportiva i recreativa. Una relació que es llueix amb orgull, com mostra el mural gegant que s’ha pintat aquest any amb una imatge del vell port pesquer i el lema “l’Escala, gent de mar”.
Aquest any, l’Ajuntament de l’Escala i la Confraria de Pescadors de l’Escala han impulsat el projecte Viu en Blau per posar en valor la importància del sector pesquer i del consum de peix blau, d’especial importància al municipi.
Un projecte que inclou des d’una campanya gastronòmica anual a un gran reguitzell d’activitats durant tot l’any:
-Trobada per potenciar les sinergies entre els diferents actors econòmics de l’Escala, al Centre d’Interpretació del Peix Maram.
-Visites a la subhasta del peix, amb esmorzar de peix blau.
-Activitats lúdiques gastronòmiques amb el peix blau com a protagonista
-La maleta pedagògica, que viatjarà a les escoles de l’entorn per explicar-los temes relacionats amb els pescadors i el peix blau
-Creació de packs de turisme sostenible “Blue Experience”
Patrimoni pesquer
Un altre projecte que el Museu de l’Escala ha posat en marxa aquest any ha estat la recuperació de la darrera teranyina de pesca feta a les drassanes de l’Escala ara fa 40 anys, la “Paca”, que s’ha salvat in extremis del desballestament i ha tornat al municipi per tal de ser restaurada i d’incorporar-se als actius del Museu i ajudar a difondre el patrimoni pesquer local. Un actiu que se suma a l'àmplia oferta museística relacionada amb l'Escala i el mar, amb el Museu de l'Anxova i de la Sal, l'Alfolí de la Sal, les barraques de pescadors de la Creu o l'antiga casa de pescador de Can Cinto Xuà.
Anxova de l’Escala
Si un producte s'associa al nom de l'Escala, aquest és sense cap mena de dubte l'anxova. Les anxoves de l'Escala s'han fet famoses arreu i ho han aconseguit pel seu fantàstic sabor i per una elaboració tradicional que es remunta a segles enrere.
Una bona manera d'acostar-se a aquest producte i a la seva elaboració, és participant en alguna de les visites guiades que organitzen les pròpies fàbriques de salaó. L'altra, acostant-se a qualsevol restaurant o bar del municipi, on no pot faltar una bona tapa de pa amb tomata i anxoves de l'Escala.
Ara, si es vol anar més enllà del plat tradicional, la millor fórmula és visitar l'Escala a inicis d’octubre, quan se celebra la Ruta de la Tapa de l'Anxova. Nombrosos establiments ofereixen múltiples opcions de tapes en què l'anxova és la protagonista i milers de persones recorren cada any aquests bars i restaurants per tal de degustar-les. Coincideix amb la Festa de l'Anxova, que se celebra sempre el primer diumenge d'octubre.
Per conèixer a fons la història de la salaó a l'Escala, és imprescindible una visita al Museu de l'Anxova i de la Sal.
Des de l’Escala també es va impulsar fa sis anys el Projecte Sèpia, amb què es pretenia afavorir la reproducció d'aquests cefalòpodes a la badia de Roses. Un projecte d’èxit que s’ha anat estenent per altres municipis de la zona.
El centre d'interpretació del peix Maram, de la Confraria de Pescadors de l'Escala, ofereix també diferents maneres d'acostar-se al mar i conèixer la gastronomia marinera des del primer pas del procés, la pesca. Així, es fan visites guiades que inclouen veure la subhasta del peix blau de bon matí i un bon esmorzar amb els productes acabats de pescar.
L'Escala disposa de cap a un centenar de restaurants en què gaudir no només de la cuina marinera, sinó d'una àmplia varietat de productes de mar i muntanya.
El mar d’Empúries
L'Escala és una vila oberta al mar d'Empúries, amb més de set quilòmetres de litoral que permeten gaudir d’un gran nombre de platges de totes les tipologies i d'una vista privilegiada a una de les badies més belles del món. Però quedar-se amb aquesta visió únicament des de terra, és perdre's part de l'essència de l'Escala.
Durant tot l'any -sobretot a l'estiu- s'ofereixen nombroses activitats nàutiques que permeten descobrir l'Escala des d'un altre punt de vista. Navegar a vela prop dels imponents penya-segats, recórrer els racons més inexplorats de la costa en un caiac o fent paddle surf o capbussar-se per conèixer la bellesa submarina d'aquest litoral tot fent submarinisme o snorkel, són algunes de les opcions que ofereix l'Escala. Evidentment, n'hi ha moltes altres que permeten gaudir del mar d'Empúries, ja sigui per compte propi o a través d'activitats organitzades: excursions en creuer o moto aquàtica, esquí nàutic, natació, windsurf...
El Club Nàutic l'Escala ha estat el primer de Catalunya en tenir les seves instal·lacions totalment adaptades i oferir el programa Vela per a Tothom, amb embarcacions que permeten navegar a persones amb mobilitat reduïda. A més, s’organitzen periòdicament campionats de vela d’àmbit tant nacional com internacional.