Palafolls

Palafolls

Palafolls és un municipi de gairebé 10.000 habitants situat al límit nord-est de la comarca del Maresme. Vigilat per les runes del seu emblemàtic castell del segle XIII i en ple Delta de la Tordera, el poble ofereix un ampli patrimoni arquitectònic i natural que s’ha convertit en un dels seus principals atractius. Al llarg dels darrers anys, la població ha viscut grans canvis i intervencions en l’àmbit de la gestió urbana del territori, algunes de força major i d’altres amb la voluntat de resoldre els problemes existents i facilitar el dia a dia als veïns i les veïnes. Marcat pels estralls del temporal Glòria a inicis de l’any 2020 i intentant combatre la situació de sequera i falta d’aigua posterior, Palafolls ha fet i segueix fent esforços per millorar l’eficiència i la sostenibilitat hídrica i energètica del municipi. En són un exemple, pel que fa a la gestió de l’aigua, les inversions dutes a terme en la substitució de la canonada d’impulsió principal del poble (600.000 euros), en la qual es presentaven un gran nombre d’avaries. També s’ha renovat el conducte d’unió entre el centre urbà i el polígon nord, en una inversió d’1.000.000 euros. En breus, s’iniciarà la substitució de la canonada que connecta la urbanització de Ciutat Jardí i Sant Genís de Palafolls, per un import prop dels 700.000 euros.

S’han realitzat importants reformes en els dipòsits d’aigua principals de la urbanització de Ciutat Jardí, on també s’ha invertit en la substitució i millora del 70% de trams de canonades d’aigua en baixa pressió. Tot plegat, i conjuntament amb el nou dipòsit d’aigua de 1.000 m3, per augmentar fins a un 80% el rendiment de tota la xarxa d’aigua del municipi.

En el recent context d’emergència per sequera, l’Ajuntament de Palafolls ha adoptat uns llindars màxims de consum d’aigua diària, tant per a ús domèstic com pels establiments oberts d’allotjament turístic, a l’efecte de limitar-ne el consum a tot el terme municipal i endurint les dotacions genèriques i fixades per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

A més, Palafolls ha elaborat un Pla Específic de Sequera (PES) propi, tot i no ser obligatori per a municipis de menys de 20.000 habitants. Així mateix, s’ha engegat una campanya de sensibilització a la ciutadania per fomentar l’estalvi d’aigua a les llars palafollenques, oferint de manera gratuïta airejadors als veïns i les veïnes que poden arribar a utilitzar fins a un 50% menys d’aigua per un mateix ús.

Una energia més neta

El municipi està immers en el procés de renovació de tot l’enllumenat públic amb tecnologia LED, un canvi que preveu un estalvi de més del 60% en el consum d’energia. També s’ha realitzat la inversió en sostre fotovoltaic de cinc equipaments públics, amb una potència prevista de producció de 30 kW d’autoconsum col·lectiu.

Recentment, el consistori ha aprovat l’ordenança municipal que regularà el nou servei de recàrrega de vehicles elèctrics. El sistema ja està instal·lat i entrarà en funcionament a finals d’any, amb la voluntat d’ampliar el servei en dos altres punts del municipi.

En aquesta mateixa línia, i seguint amb l’aposta per aconseguir un Palafolls més sostenible, l’Ajuntament ha participat enguany i per primera vegada en la IX Marató RE-M d’estalvi energètic per la lluita contra la pobresa energètica i el canvi climàtic. Durant quatre setmanes, els deu equipaments participants han aconseguit un estalvi d’emissions equivalent a 10,08 tones de CO2, que es podria calcular en 6.040 euros.

Mobilitat sostenible

D’altra banda, el consistori segueix treballant en el projecte constructiu de l’anella cívica de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera: un camí circular pel qual s’aprofiten els trams de titularitat municipal i s’adequa el tram del costat del Riu Tordera, per aconseguir una via de circulació i coneixement de la zona agrària del nord de Palafolls.

A més, Palafolls forma part del projecte Maresme EuroVelo 8, un pla gestionat pel Consell Comarcal que, aprofitant el traçat maresmenc de la xarxa europea de rutes ciclistes EuroVelo, millorarà la sostenibilitat turística de la comarca mitjançant la promoció del cicloturisme; és a dir, un turisme verd, esportiu i de natura.

Per aquest motiu, s’està treballant per instal·lar serveis al voltant d’aquesta ruta ciclista, com ara pèrgoles fotovoltaiques, aparcaments per bicicletes, àrees de serveis, illes de frescor o senyalització; que permetin posar a disposició la xarxa de camins i els elements patrimonials del municipi.

Bck to top