Palamós

Palamós

Palamós té -sempre ha tingut i tindrà- el mar com a referent de la seva pròpia existència com a poble. El port, la pesca, el peix, les platges i cales, o la gastronomia…, tot a Palamós porta el segell, l’aroma i el color del mar. Palamós, al Baix Empordà, té una població resident i estacional d’uns 20 mil habitants, i és un dels centres turísticament més importants de la Costa Brava, amb una població que a l’estiu es pot situar entorn les 60 mil persones.

Premio Mejor Pueblo Marítimo

L’origen del municipi està lligat directament amb el vincle marítim, quan el 1277 el rei Pere II el Gran adquireix el Castell de Sant Esteve de Mar i els terrenys que l’envolten (l’actual Palamós) per a la creació, a la seva recollida badia, d’un port reial en el qual puguin recalar els seus vaixells. És per això que el 1279 es funda el municipi, per tant port i poble inicien la seva història al mateix moment.

Actualment, el port de Palamós és la porta marítima de les comarques de Girona, amb una dimensió comercial, pesquera i turística, destacant la importància del port en el trànsit de mercaderies o bé en l’estada de creuers turístics, amb 57 escales de creuer aquest 2022 i un global de 58.000 passatgers. Aquestes xifres suposen que enguany Palamós sigui la segona destinació de creuers a Catalunya, només per darrere de Barcelona.

El port de Palamós també té una dimensió cultural i en aquest àmbit cal fer especial menció al Museu de la Pesca, situat en un antic rafal portuari, és el primer museu dedicat a aquesta temàtica de la Mediterrània. El Museu es complementa amb les Barques del Peix, un autèntic museu flotant amb embarcacions visitables.

Un altre dels referents és l’Espai del Peix, una aula de formació i aprenentatge per a descobrir la qualitat, la diversitat i el potencial de la cuina marinera elaborada amb peix desembarcat al port de Palamós. És una plataforma de concepció, disseny i posada en pràctica d'iniciatives per acostar el món del peix a la societat i preservar la cuina i els hàbits de vida mediterranis.

La relació directa que té la vila amb el producte pesquer, un dels segells identificatius del municipi, ha motivat la creació del projecte “Palamós Peix”, que impulsen la Confraria de Pescadors, la Fundació Promediterrània i l’Ajuntament de Palamós amb l’objectiu aprofitar la diversitat de l’oferta de productes pesquers del municipi que ajudin a distingir, singularitzar i valorar Palamós, que faciliti la promoció, difusió i valorització de les espècies desembarcades a la llotja de Palamós, i alhora tot el que envolta aquestes espècies, sobretot en aspectes com la sostenibilitat, la gastronomia, les arts pesqueres i la cultura del mar.

Palamós és una vila costanera vinculada directament al mar, amb una de les flotes pesqueres més importants de la costa catalana, amb embarcacions dedicades a l’arrossegament, l’encerclament i les arts menors, on es destaca un producte pesquer en especial: la gamba. L’any 2007 es va crear la Marca de Garantia Gamba de Palamós amb la finalitat d’assegurar la traçabilitat del producte, augmentar la confiança del consumidor, incrementar el valor de la gamba i protegir el recurs.

Des del 2013 s’aplica el Pla de Gestió Pesquera de la gamba vermella –iniciativa pionera al litoral català–, a més d’iniciatives impulsades en paral·lel des de l’Ajuntament de Palamós i la Confraria de Pescadors, juntament amb altres agents del món científic, territorial i de l’administració pública.

Així mateix, Palamós organitza anualment un cap de setmana de temàtica marinera durant el mes de maig. Es tracta del festival “Palamós Terra de Mar” que té lloc al port de Palamós i per on cada any es donen cita més de 15.000 persones que gaudeixen de totes les activitats marineres que hi tenen cabuda.

Els més de 70 restaurants de Palamós proposen una extensa i variada cuina. D’aquesta varietat de restaurants més d’una vintena estan especialitzats en cuina del peix i cuina marinera. Destacar també les diferents jornades gastronòmiques que s’organitzen entorn el món del peix i el producte pesquer en la que hi participen diversos restaurants del municipi: Menú de la Gamba de Palamós, Fira de la Gamba de Palamós o bé el Palamós Gastronòmic.
Al juliol a Palamós té lloc la Festivitat de la Verge del Carme, patrona de la gent de la mar, amb la tradicional processó marítima. A l’agost es realitza la popular Mostra de l’Havanera Catalana. Un veritable concert d’havaneres i amb caràcter exclusiu, en què la característica més destacada és que les cançons són interpretades únicament en llengua catalana.

En l’activitat marinera de Palamós també es destaca la seva dimensió en la nàutica esportiva, amb tres ports nàutics i amb la realització de proves esportives de vela del prestigi de les Christmas Race, la regata internacional de classes olímpiques que té lloc al desembre; o bé prova nàutica Optimist Trophy que cada any al febrer acull més de 550 regatistes, representants de prop de trenta països.

Des de Palamós es treballa perquè el litoral sigui un dels elements referents del municipi, i en els darrers anys s’han executat projectes mitjançant els quals s’han pogut materialitzar, entre altres, la millora d’espais naturals litorals com Castell, referent de platja verge a la Costa Brava, on s’ha desenvolupat un projecte de restauració, integració paisatgística i ordenació, basat principalment a maximitzar l'experiència que puguin tenir els usuaris en un entorn tan privilegiat com aquest, potenciant el patrimoni paisatgístic, natural i cultural d'aquest espai únic.

Però també s’ha realitzat la restauració i millora de la principal secció del camí de ronda de Palamós. Concretament, un tram de 3,5 Km, que uneix sense interrupcions el nucli urbà amb la platja de Castell, fent un itinerari que passa pels principals punts del litoral, cales i platges (sota ca la Margarida, Sa Tamardia, La Fosca, Pineda d’en Gori o S’alguer), en un recorregut més accessible, més còmode i atractiu, i que també ha permès restaurar i preservar els hàbitats naturals d’aquest entorn. Una infraestructura verda litoral multifuncional, per a passejar, fer esport, conèixer la natura, la cultura i la història de Palamós, facilitant una accessibilitat segura i sostenible, i oferint recursos per a la qualitat de vida de la ciutadania.

A tot això cal destacar que a finals de 2019 el municipi de Palamós va ser guardonat amb el distintiu turístic de “Vila Marinera”, de l’Agència Catalana de Turisme, per ser una població litoral que conserva la cultura lligada al mar. La marca “Vila Marinera” acredita Palamós com un municipi amb una forta personalitat marcada per aspectes diferencials com el caràcter històrico-cultural, gastronòmic, paisatgístic i per la seva promoció en esdeveniments que giren entorn de la relació entre l’home i el mar.

Bck to top