Peralada

Peralada

Peralada és una vila distingida des de temps immemorials fins a l’actualitat: si mirem cap al passat, va ser capital d’un dels primers comtats catalans, senyoria d’una de les més antigues famílies vescomtals, els Rocabertí, i pàtria de Ramon Muntaner, el gran cronista de l’expansió catalana per la Mediterrània; si mirem al present, tot i que el seu skyline destaqui per les seves edificacions d’origen medieval, el seu terme municipal comprèn, no només una gran superfície desbordant de patrimoni material i immaterial, natural i vitivinícola, sinó també una gran extensió de terreny agrícola, espais ramaders, masos, castells i una agenda farcida d’esdeveniments durant tot l’any. Ja des que els ibers s’hi van instal·lar, escollint l’emplaçament hàbilment, Peralada ha esdevingut un lloc estratègic per residir, per visitar, per fer-hi parada i sense el qual la identitat del territori no es podria entendre. Una vila situada, ni més ni menys, que al cor de l’Empordà

Premio Mejor Pueblo Agrícola

- El nostre municipi té una tradició eminentment agrícola, amb 2.784 hectàrees de terres llaurades, majoritàriament herbàcies, fruiteres, de vinya i d’olivera, disperses per tot el terme i que dibuixen l’escenari de Peralada i Vilanova de la Muga.
- La ramaderia també hi és present, i els productes que se'n deriven, com els embotits de porc, són elaborats a la manera tradicional. N’és un exemple la Carnisseria Can Navarra, guardonada per la Cambra de Comerç de Girona, pels més de 50 anys al servei de Peralada.
- Algunes granges productores de llet han estat reconegudes oficialment, com la Granja Planas (Vilanova de la Muga) finalista en el Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària 2021 (PITA) en la categoria empresa agrària, la Granja Magret (Peralada), guanyadora del Premi Ramader 2020 en la categoria d’Antiguitat de Danone o la Granja Descamps (Peralada), finalistes al Premi a la Qualitat de la Llet de Vaca d’Àmbit Català 1996-97, nominats al Concurs Nacional de Qualitat de Llet Crua de Vaca 2007 i 1r premi al Concurs d’Explotacions amb la Millor Qualitat de Llet Crua de Vaca en l’àmbit de Catalunya 2003-2004.
- Peralada gaudeix de 144 explotacions ramaderes: apícola (2) aviram (61), boví (26), cabrum (4), èquids (16), oví (16), porcí (18 porc i 1 porc senglar).
- Comptem amb el Forn El Llonguet de Peralada que elabora una gran diversitat de pans amassats amb farines locals, esdevenint avui dia un dels millors forns de Catalunya, inclòs en La Ruta del Bon Pa. Un exemple d’això és el guardó del segon premi al Millor Llonguet de Catalunya 2021.
- Destacar en l’activitat vitivinícola, amb constància d’aquesta ja des del segle XIV i revitalitzada gràcies al celler Perelada a principis del segle XX. Peralada forma part de la Ruta del Vi i es participa anualment en el festival Vívid, organitzant tastos en espais singulars de la vila.
- Inaugurat recentment el Nou Celler Perelada, ideat pel prestigiós bufet RCR Arquitectes, representa un edifici "pioner en ecoeficiència energètica" -el primer a Europa que té la certificació LEED Gold-, integrat a l'entorn i que serveix per també divulgar la cultura del vi amb tasts de vins i visites exclusives.
- L’agricultura és l’activitat econòmica predominant al nucli de Vilanova de la Muga, situada en una zona planera regada pel riu Muga i d’on destaca la resclosa medieval.
- El nucli de Vilanova de la Muga forma part del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, tocant la zona de l’estany de Vilaüt, que l’integra en aquest entorn natural tan singular.
- En relació amb l’anterior punt, formem part de la Ruta dels Estanys, per fer tant en bicicleta com a peu, i ideal per compartir amb la família i observar la magnífica fauna i flora dels Aiguamolls.
- Per la seva ubicació, a més de la Ruta dels Estanys, Peralada és un nucli per on passen nombrosos itineraris de senderisme i de bicicleta, mitjançant els quals es pot explorar la zona: Camí Natural de la Muga, Camí de Sant Jaume, Ruta dels Estanys, la xarxa de senders Itinerànnia, Pirinexus, Camins de Guerra, etc.
- Per destacar en la reintroducció de la cigonya blanca. L’any 1996 el Parc del Castell de Peralada, en col·laboració amb el parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, posà en marxa un projecte de recuperació d’aquesta au. Des d'aleshores, la colònia de cigonyes ha anat creixent fins l’actualitat que comptem amb 37 parelles.
- Al voltant de 15 escoles de la comarca celebren cada any la jornada d’anellament de cigonyes al Parc del Castell, on es troben els nius de la colònia, i coneixen també el projecte de reintroducció d’aquestes aus.
- Formem part, amb tres flors d’honor, del moviment Viles Florides que promou la Confederació d’Horticultura Monumental de Catalunya.
- El parc del Castell ha estat guardonat com a millor Espai Públic Florit dins el projecte Viles Florides 2015.




Premio Mejor Pueblo Cultural

Els mèrits del nostre municipi per guanyar el premi Poble Cultural són:
- Disposem del Centre de Turisme Cultural Sant Domènec dedicat especialment a la història medieval de la vila, a la figura del cronista Ramon Muntaner i destacar-ne el claustre romànic de Sant Domènec (s. XII).
- Som el poble natal de Ramon Muntaner, un dels quatre grans cronistes, i divulgar la seva figura a través de la ruta literària “Què us diré? Ramon Muntaner i Peralada”, que forma part dels Espais Escrits, associació que aglutina les institucions que vetllen i promouen la lectura i els estudis dels escriptors de la literatura catalana.
- Peralada és també la vila natal de reconeguts músics i compositors, com els germans Miquel i Josep Serra i Bonal, fundadors de la cobla La Principal de Peralada; i també vila natal de Joaquim Serra i Corominas, pianista i compositor de sardanes i de música simfònica, un dels més importants en la història de la música per a cobla.
- Tenir una inherent activitat enoturística, amb la tradició vitivinícola des del segle XIV i la revitalització d’aquesta a principis del segle XX amb la creació del celler Perelada, que es difon i promociona amb la Ruta del Vi i la DO Empordà.
- Formem part de les marques Cultura i Identitat i Ruta del Vi del Patronat de Turisme Costa Brava i Pirineu de Girona.
- Treballar amb l’Associació Empordà Turisme, amb la qual col·laborem per fomentar el turisme a la nostra vila i també a l’Alt Empordà, destacant-ne especialment la motivació que fomenta i atrau els visitants: el patrimoni cultural, tangible i intangible.
- Formem part, amb tres flors d’honor, del moviment Viles Florides que promou la Confederació d’Horticultura Monumental de Catalunya.
- El parc del Castell ha estat guardonat com a millor Espai Públic Florit dins el projecte Viles Florides 2015.
- Oferim una heterogènia programació anual d’exposicions artístiques de pintura, gravat, escultura, fotografia, entre d’altres disciplines, d’artistes catalans.
- Seguir mantenint viva la Processó dels Dolors, també coneguda com la Processó del Silenci, que compta amb més de 800 anys d’història i que forma part de l’Inventari del patrimoni festiu de Catalunya.
- Ésser un dels municipis amb major tradició de Pessebre Vivent, en un espai bucòlic: els Jardins del castell, i amb una demostració d’oficis antics i les seves escenografies presentant la vida de Jesús.
- A través de la Mostra de Gastronomia Empordanesa de Peralada, contribuir a la recuperació dels plats de cuina tradicional empordanesa per part de cuiners i cuineres no professionals, en una demostració i concurs de platillos i postres.
- Organitzar anualment una fira medieval Na Mercadera, al cor del centre històric, que ambienta i recupera la gloriosa època medieval de Peralada amb mercats, concerts, espectacles i atraccions per tots els públics.
- Organitzar anualment la Fira Clown de Vilanova de la Muga, un festival de pallassos i pallasses on, amb més d’una quinzena d’actuacions distribuïdes en quatre escenaris, es poden trobar les darreres creacions de companyies i actors de clown de gran renom.
- Participar en nombroses campanyes que obren el patrimoni cultural als visitants: Dia Internacional dels Museus (amb la jornada de portes obertes al Museu de la Vila), Jornades Europees del Patrimoni (amb portes obertes i/o visites guiades), Espais Medievals de l’Empordà, Festival Empordà Sea Walking de senderisme, etc.
- Comptar amb una riquesa d’associacions que promouen la cultura i les tradicions locals: pubillatge, món geganter, coral, aplec de la sardana, etc., representant un important patrimoni cultural intangible juntament amb d’altres esdeveniments culturals ja mencionats prèviament.
- El ball dels gegants de Peralada, que porta el nom de “Na Mercadera”, forma part de l’Inventari de Danses Vives de Catalunya, òrgan institucional de la Generalitat de Catalunya.
- Treballar en la restauració i conservació d'immobles de valor patrimonial com el claustre romànic de Sant Domènec o les pintures murals romàniques de l’Església de Santa Eulàlia de Vilanova de la Muga.
- Per haver recuperat, per a l’espai públic, un llenç de 30 metres de muralla del segle XIV i un baluard del segle XVII-XVIII.
- Celebrar anualment el cèlebre Festival Internacional de Música Castell de Peralada, amb propostes de diferents arts escèniques capitanejades per òpera, dansa, ballet i concerts d’artistes de renom nacional i internacional.
- Convertir anualment el recinte romànic del nostre valuós claustre en el Cicle de Concerts Claustre de Sant Domènec, una mostra de diversos estils musicals i reconeguts artistes i actuacions que permet conèixer la vila i gaudir de les nits d’estiu envoltats d’història.
- Atraure visitants de proximitat i d’arreu del món amb una gran oferta d’allotjaments, restauració, petit comerç i visites guiades que donen a conèixer el nostre patrimoni.
- Des de l’Ajuntament s’impulsa l’edició de llibres i publicacions diverses per donar a conèixer la història i el patrimoni local:
o El mirall de la història: vint-i-cinc anys d’articles d’Inés Padrosa Gorgot al Butlletí Municipal - Inés Padrosa.
o Vilanova de la Muga a l'edat mitjana. En cent documents, - Josep Maria Gironella.
o Una nissaga de majordoms del castell de Peralada ¬- Marc Faro Costa, Anna Teixidor Colomer, Josep Teixidor Planas, guardonat com a millor projecte de comunicació periodística dels XIII Premis Carles Rahola de Comunicació Local.
o La cuina empordanesa de les mestresses de Peralada - Salvador Garcia Arbós
o Peralada: Guia del visitant - Jaume Barrachina i Manel Miró

Bck to top