Pineda de mar

Pineda de mar

Pineda de Mar és un municipi de la comarca del Maresme entre la Serralada Litoral i el mar, a 55 quilòmetres de Barcelona, i situat enmig d’una xarxa de comunicacions configurada per l’autopista C-32, la carretera N–II i el ferrocarril. Té una superfície de 10,7 km2, una altitud de 10 metres i compta amb una població de 27.272 habitants (a 1 de gener de 2019). És un municipi obert a la Mediterrània que s’estén al llarg de quasi tres quilòmetres de costa.

Pineda de Mar està al costat del mar però també de la muntanya, està a prop de Barcelona però és tranquil, és un poble pensat per a les famílies amb una gran oferta cultural i de lleure, hi pots trobar tot el que necessites. Pineda és un poble amable, com va dir Punset, per viure-hi, visitar-lo, gaudir-lo.
Es troba situat en un entorn envejable, entre la costa del mar Mediterrani i els contraforts de la serra del Montnegre. De clar clima mediterrani, les brises marines que s’emmirallen en les muntanyes temperen els calorosos estius i escalfen els hiverns aconseguint un clima suau durant tot l’any.
Els forts estiatges esculpeixen el paisatge amb multitud de rieres que travessen el territori; més o menys seques durant bona part de l’any i plenes a vessar després d’una tempesta estiuenca. La principal riera és la riera de Pineda, que excava inexorablement les nostres muntanyes granítiques fins convertir-se en sauló que omple les nostres grans platges.
L’activitat humana ha moldejat el paisatge al llarg dels segles. D’un bosc atapeït a vinyes i oliveres arrenglerades en terrasses. De la plana al.luvial a camps de conreu i edificacions.
A Pineda, a més de descubrir els seus carrers i places, la seva gent… podreu gaudir de la platja i la muntanya.
La platja, de gran qualitat, dóna diverses possibilitats d’oci: activitats nàutiques i esportives, activitats infantils (mini beach i baby center); plataforma, parc aquàtic… També es pot optar per fer una passejada pel passeig, vora el mar…
Ens podem endinsar pel Parc Natural del Montnegre, un marc de gran bellesa paisatgística, idoni per excursions en familia a peu, en bicicleta de muntanya… enmig de la natura i amb vistes al mar.
Per recuperar forces podrem gaudir de la gastronomia local i escollir entre una variada oferta així com dormir en un dels molts allotjaments que hi trobem.

HISTÒRIA DEL MUNICIPI
A partir del s. IV aC podem parlar dels primers assentaments urbans al territori actual de Pineda de Mar. En aquell temps l’actual población formava part de la zona coneguda, en época íbera, com la Laietània.

Els primers vestigis del període íber coneguts a la població es situen a l’actual zona del turó del Montpalau.
A partir de l’any 218aC, amb l’ocupació militar romana de la Península Ibèrica, va ser quan la cultura i assentament ibers van entrar en contacte amb l’Imperi Romà, fet que va ocasionar l’assimilació i desaparició.
Els romans van anar substituint els assentaments ibers per noves explotacions agràries. Hi trobem una sèrie de vestigis romans de gran rellevància histórica: la vil.la romana de Can Roig que se situava al voltant de la Via Augusta; la necrìpolis romana de Can Bel (s. I-II dC) i l’aqüeducte romà de Can Cua considerat l’aqüeducte rural més ben conservat de la part septentrional de Catalunya.
A partir del s. XI; després de l’ocupació àrab, Pineda passa a dependre del Castell de Montpalau.
Tot i l’existència del Castell i d’algunes masies aïllades, la formació del primer nucli urbà de l’actual Pineda de Mar no arribarà fins a la consagració de l’església de Santa Maria, l’any 1079, i amb la formació de la pobla de Sa Boada, primer nucli urbà al voltant de l’església de Santa Maria de Pineda.
És possiblement aquest primer poblament situat a les parts altes del territori que podria donar origen al nom de la població, Pineda, esmentat per primera vegada l’any 947, amb el topònim Pineta, que en llatí significava lloc elevat.
Aquest primer nucli, fins al s. XVII va anar creixent a poc a poc radialment del centre de la població, Pl. de Catalunya-església, pel carrers Major, Mar i Sant Antoni.
A partir de la segona meitat del s. XVIII es comencen a formar nous carrers com el barri dels percadors, part alta del carrer Tribala, la Costa…
Durant el s. XIX es desenvolupa poc urbanísticament i a causa de les guerres es produeix un retrocés demogràfic.
A principis del s. XX primera onada migratòria per la mà d’obra necessària per l’Exposició Universal de Barcelona de 1921 i pel creixement de la industria tèxtil de la zona. Això comporta el desenvolupament de carrers com el del Dr. Bertomeu, Roger de Llúria, A. Clavé… i el barri del Poblenou.
L’inici del turisme, a partir de 1960, va fer que el poble tingués un nou creixement urbanístic i a partir de llavors el poble no ha deixat de créixer.

LLOCS D’INTERÈS:

CENTRE HISTÒRIC: Església de Santa Maria de Pineda (església de nau central i dues laterals i un campanar vuitavat. Destaca la façana amb esgrafiats geomètrics i la llinda de pedra sobre la porta d’entrada), cases del carrer Ciutadans ( cases amb portes i finestres dovellades, finestres gòtiques…), cases del carrer Major (cases amb arcs conopials de tradició gòtica), Creu de Terme de Can Quintana (c. Major, s. XIV, d’estil gòtic), Biblioteca Serra i Moret (estil noucentista, destaca l’arc de punt rodó de la façana principal emmarcat per dues columnes jòniques que flanquegen l’entrada), Pl. de les Mèlies (punt de trobada i lleure de la població), carrer de Mar (comunica la Pl de Catalunya amb el mar; es va obrir per afavorir el pas de veïns i mercaderies), cases cuina (cases de dimensions reduïdes construïdes molt a prop de la platja pels pescadors. Tenien la cuina a la planta baixa, habitació al primer pis i dos patis, un darrera i l’altre davant, al del darrera hi havia l’hort i s’hi arreglaven les xarxes), Ajuntament (d’estil noucentista), P l. de Catalunya (àgora del s. XVIII; punt de confluencia entre el Camí Ral i el carrer de Mar), Ermita de St. Antoni, Can Comas, Can Jalpí…

MUNTANYA: El poble de Pineda de Mar està situat entre la costa del mar Mediterrani i la serra del Montnegre; un marc de gran bellesa paisatgística on també podem descubrir vestigis històrics del passat de Pineda. Ideal per fer-hi excursions en família a peu, en bicicleta de muntanya, a cavall…. Ens hi podem endinsar a través de la vall de la Riera de Pineda.
Cims: Montpalau (265m, al cim hi trobem restes del Castell de Montpalau documentat des de mitjan segle XI) i la Guàrdia (240m ) entre d’altres.
Vestigis: Aqüeducte romà de Can Cua (S. II-III, prenia l’aigua de Can Bufí i la portava fins a la vil.la romana de Can Roig, se’n conserven 4 arcades), el Pont del Diable (aqüeducte s. XVII que portava aigua des de Can Baueta fins el Molí del Castellar), el molí i el forn de Can Marquès, ermites (St. Jaume, St. Rafel…).
Flora i fauna: El pi pinyoner és l’arbre predominant i va acompanyat de l’alzina i dels arbres de ribera (vern, àlber, pollancre, trèmol, aloc) seguint el recorregut de les rieres. Sota aquests majestuosos arbres hi viu tota una varietat de sotabosc (farigola, romaní, cap d’ase, tarongina…). I entre aquesta infinitat de plantes hi viuen cabirols, senglars, guineus, fagines, esquirols, pit-roigs, mallarengues…

MAR: municipi completament obert al mar. Disposa d’una àmplia i llarga platja sorrenca de gran qualitat, amb una llargada de gairebé 3 km. Platges tranquil.les on es respira un ambient familiar i relaxat, disposen d’amples zones de sorra on passar una bona estona a la platja o practicar esport envoltat de natura, de zones enjardinades i serveis de qualitat.

ALTRES: Fundació Tharrats d’art gràfic, neix com a resultat de l’estreta relació existent entre l’artista i escriptor català Joan Josep Tharrats i Vidal i la població de Pineda de Mar.
En el seu fons hi ha tota l’obra gràfica de Tharrats i més de cinc-centes peces de la seva important col.lecció particular, amb obres de nombrosos artistes de renom internacional, entre els quals cal destacar: Miró, Dalí, Tàpies, Brossa, Clavé, Subirachs, Guinovart, Ponç, Ràfols Casamada, Hernández Pijuan, Bechtold, Faber, Vostell, Calder, Delaunay, Ernst, Vostell o Appel, entre d’altres.
La Fundació també conserva exemplars originals de les revistes Dau al Set i Negre +, editades per Joan Josep Tharrats, així com un bon nombre de llibres de bibliòfil, revistes d’art i de tot allò que fa referència a l’art gràfic.

Festival Psychobilly, Arts d’Estiu, Fira de Nadal, Fira Sud…

Premio Mejor Pueblo Marítimo

MAR: Municipi completament obert al mar. Disposa d'una àmplia i llarga platja sorrenca de gran qualitat, amb una llargada de gairebé 3 km. Platges tranquil.les on es respira un ambient familiar i relaxat, disposen d’amples zones de sorra on passar una bona estona a la platja o practicar esport envoltat de natura, de zones enjardinades i serveis de qualitat. Les grans i llargues platges de sorra gruixuda i dotades de molts serveis són ideals per practicar-hi esport, passejar, prendre el sol...gaudir-hi...són un gran atractiu per la població autòctona i per la visitant; han tingut un gran paper en el desenvolupament del sector turístic, un dels principals sectors econòmics del municipi avui.

Pineda també havia estat un poble de pescadors i es recorda cada dissabte de l’últim cap de setmana d’agost i coincidint amb la Festa Major, de bon matí, quan es fa la tradicional Tirada de l'Art. L’Art és un sistema molt antic i practicat pels pescadors de tota la costa catalana fins després de la Guerra Civil. És un art d’arrossegament “solidari” on tothom, petits i grans, ajuden a arrossegar la xarxa cap a la platja. Mantenir aquesta tradició de germanor tan arrelada entre els pinedencs permet conèixer la història dels nostres pescadors i la feina tan dura que realitzaven i que és alhora tan desconeguda per la societat actual.

LES PLATGES DE PINEDA

Platja dels pescadors (platja al cor de Pineda de Mar catalogada amb BANDERA BLAVA, distintiu que atorga anualment la fundació europea d’Educació Ambiental a les platges i ports que compleixen una sèrie de condicions ambientals i instal•lacions, i distingida amb SICTED (compromís de qualitat turística) i certificat BIOSPHERE. Pineda de Mar com a destinació especialitzada en turisme familiar amb el Segell de Platja en Família, disposa de serveis gratuïts per facilita l’estiueig de tota la família, com ara el Baby Center i el Mini Beach Club.També trobem en aquesta platja la plataforma i el parc aquàtic).

Platja de Poblenou (situada al sud de Pineda i limita amb el municipi de Calella. Disposa d’una zona habilitada i perfectament delimitada perquè les famílies gaudeixin del bany amb els seus gossos, els 365 dies/any, les 24 hores. Permet que viatjar o fer sortides amb un gos no sigui cap problema)

Platja dels Pins (situada al Nord de Pineda. Limita amb el terme municipal de Santa Susanna. És la platja més natural i mediterrània, envoltada de pins i amb una pineda espectacular que convida a llargues tardes de passeig i de jocs en família. És una platja ample i ideal per passar tot el dia en família o amb amics. Disposa d’una zona ideal pel pícnic. Hi trobem el Club Nàutic i la Base Nàutica, on grans i petits poden gaudir de la pràctica d’activitats nàutiques com Windsurf, caiac de mar, banana bus, wakeboard, entre d’altres activitats. També disposa d’una zona nudista degudament senyalitzada)

Platja de la Riera (situada entre la platja de Poblenou i la platja dels Pescadors, està catalogada amb BANDERA BLAVA, distintiu que atorga anualment la fundació europea d’Educació Ambiental a les platges i ports que compleixen una sèrie de condicions ambientals i instal•lacions, i distingida amb SICTED (compromís de qualitat turística) i certificat BIOSPHERE.

Bck to top