Rajadell

Rajadell

Benvinguts a Rajadell! El petit poble del Bages construït damunt un turó coronat amb el seu castell, que guarda el pas de la Riera de Rajadell i les antigues vies romanes que per aquí hi passaven. Un petit poble de 500 habitants, sí, però una vila gran pel que fa als patrimonis construïts per la seva comunitat: bastoners, trabucaires, concursos de pintura ràpida, dansa, festivals de gospel, patrimoni natural, gastronomia, agricultura i ramaderia ecològica, restes romanes, masies, castells, monuments històrics… Un poble amb moltes opcions per desconnectar, evadir-se, trobar-se un mateix o, simplement «rajadellar»: viure i sentir el pols del poble a cada pas per la natura, a cada retruc de bastó, a cada so de trabuc o a cada pedra antiga.

Pueblo candidato a

Premio Mejor Pueblo Agrícola

Rajadell va ser, en el seu origen, un dels principals indrets del Bages on els romans van introduir la cultura del vi. Això es fa palès en la descoberta d'un dels nostres monuments més antics, la Vil·la Romana de Sant Amanç de Viladés, una de les més grans i importants de la Catalunya Central.

Els mosaics sobre la vinya i les restes arqueològiques que hem trobat a la vil·la són l'inici d'una llarga i pròspera història agrícola al nostre poble, que va veure el seu màxim esplendor a finals del segle XIX, abans de la Fil·loxera, amb la projecció d'una colònia agrària inèdita a la gran masia de Cal Dalmau.

Actualment, tot aquest llegat vitivinícola del nostre poble s'està recuperant gràcies al Celler El Molí, a la falda de la muntanya del Collbaix, on es treballa per elaborar un vi de qualitat i ecològic. Però a Rajadell també tenim oli! De fet, El Molí de l'Oli de Rajadell és un dels pocs molins que encara elaboren l'oli de forma tradicional amb moles de pedra i que, enguany, celebren els seus 100 anys d'existència!

En definitiva, Rajadell és una terra de sabors, olors i una agricultura banyada per les propietats de l'antic mar que omplia tot el Bages fa milions d'anys. Un paisatge que forma part del Geoparc Catalunya Central de la UNESCO i que us proposem descobrir a través dels sentits.

Premio Mejor Pueblo Cultural

Rajadell és cultura, tradició, passió i diversitat. T'agraden les danses tradicionals? Vine a ballar a una de les colles de bastoners més antigues que, a més a més, fou la primera a convertir-se en mixta de tot Catalunya!

Si ets més de música gospel, no pots faltar a la cita anual del Campus Gospel Rajadell, que impulsa els Esclat Gospel Singers durant el primer cap de setmana de juliol. Tres dies de festival on músics d'arreu del món i aficionats conviuen en comunitat al poble, compartint tallers musicals, classes magistrals i concerts de primer nivell.

Però Rajadell també és patrimoni, ja que trobem nombrosos monuments que ens evidencien un passat amb molta història. La Vil·la Romana de Sant Amanç és una de les més completes que es conserven a la comarca i, al capdamunt del Nucli Antic, s'erigeix imponent el Castell de Rajadell, edificat per defensar la Marca Hispànica davant les invasions sarraïnes durant la Reconquesta.

Bck to top