Sant quintí de mediona

Sant quintí de mediona

Sant Quintí de Mediona és un poble en el que cultura hi és molt viva, i des del municipi treballem per difondre aquest patrimoni, a través de rutes, esdeveniments festius, etc.

La nostra vila mil·lenària, convida a recórrer els seus carrers i places i descobrir racons amagats que ens parlen del pas del temps, una bona manera és seguir els punts de la ruta del patrimoni. Una història que ha marcat episodis de la vida quintinenca fins al punt que alguns han caracteritzat algunes de les seves festes.

La més destacada, la Festa Major, que forma part del Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya, una festa molt arrelada i amb marcada participació popular a través dels diversos balls tradicionals. Actualment la Festa Major de Sant Quintí té molta vitalitat i ha tingut el mèrit de mantenir les tradicions més antigues, com el típic o parlament dels diables, que resta immutable des de fa generacions, o els bastoners, que no han parat de ballar ininterrompudament tampoc des de fa segles.

També hi té un paper destacat en el calendari festiu la Fira Mata-degolla (novembre),que fa uns anys va incorporar a la fira la commemoració dels fets de 1714, integrant representacions teatralitzades relacionades amb la invasió de les tropes borbòniques que van arrasar la vila. Es mantenen altres tradicions de les que potser se’n fa menys ressò, com són la tradició de sortir en comparsa per carnaval o les catifes de flors i l’ou com balla per Corpus.

Una figura molt important, fou Joan Amades, folkorista català, que va recollir, moltes de les tradicions quintinenques, inclosos també un conjunt de plats de cuina tradicional, de foc lent, que podeu tastar al llarg de l’any a diversos establiments de la vila, i que es promocionen sota el nom de Cuina Amades.

La natura també forma part de la nostra cultura, i la donem a conèixer mitjançant la vista a la gruta i les Deus, i diverses rutes que recorren el municipi i que es poden fer a peu i en bicicleta, tot descobrint bocins de la nostra història, a través de les barraques de pedra seca, marges, molins, entre d’altres.

Pueblo candidato a

Premio Mejor Pueblo Cultural

Per la natura que s'hi conserva, amb paisatge que combina vinyes bosc i vegetació de ribera, al llarg del riu Mediona,
Per la gruta i les Deus, i les seves anècdotes
Per la nostra rica vida associativa popular
Per la nostra Festa Major, que forma part del Catàleg del Patrimoni festiu de Catalunya
Per les tradicions vives que s'hi mantenen
Per la vinculació amb l'Il·lustre Joan Amades
Pels fets que s'hi han succeït al llarg dels anys
Per la nostra història, som vila mil·lenària!
Per l'esforç que fem per difondre el patrimoni de Sant Quintí de Mediona, ens mereixem ser poble de l'any!

Bck to top