Sitges

Sitges

Sitges s’ha consolidat com una de les principals destinacions turístiques catalanes i és reconegut arreu per la seva oferta global i singular: la proximitat amb els principals eixos de comunicació, 17 km de costa i 26 platges, una intensa i fructífera relació amb el món cultural, 5 museus i centres d’interpretació amb més de 13.000 obres d’art, l’animació de les seves nits, una deliciosa gastronomia, una oferta comercial personalitzada i que qualitat, 3 ports esportius i un camp de golf davant el mar, la pervivència de les seves tradicions i la més alta qualitat i excel·lència en els seus serveis.

Pueblo candidato a

Premio Mejor Pueblo Cultural

Sitges es hereva d’un gran llegat cultural que s’expressa dia rere dia amb el dinamisme de les seves activitats i la riquesa i la varietat del patrimoni material.

Al llarg de la seva història, dinamitzadors culturals i mecenes com en Santiago Rusiñol, en Ramón Casas, en Miquel Utrillo o en Charles Deering, han convertit Sitges en lloc de referència per a escriptors, pintors, músics i intel•lectuals, esdevenint el bressol i el centre de difusió del Modernisme a Catalunya.

Patrimoni modernista de referencia
La millor forma de descobrir la cultura de Sitges és visitant-te els seus museus. Les col•leccions artístiques de la vila, repartides en 5 museus i 2 centres de visites atresoren més de tretze mil obres d’art on s’hi exposen les peces de talles gòtiques, pintura modernista, ferro forjat, ceràmica, vidre, mobles o nines antigues.

Comencem pel Cau Ferrat, bressol del modernisme català i casa museu d’en Santiago Rusiñol, on es conserven obres d’un jove Picasso, a més d’altres d’autors com el mateix Santiago Rusiñol, Casas o El Greco.

Seguim amb el conjunt de Maricel, declarat d’interès nacional, el Museu de Maricel i Pala de Maricel, palauet noucentista al costat del mar.

El Museu Romàntic, que preveu reobrir el 2023, és una antiga casa d’estil neoclàssic i a banda de conservar tot el mobiliari original, acull la col•lecció de nines antigues Lola Anglada, la més important a tot Europa.

A la Fundació Stämpfli d’art contemporani, hi trobem més de 100 obres signades per grans pintors com Arroyo, el mateix Pere Stämpfli o Marc Brusse.

La Malvasia de Sitges, un vi únic al món
El Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges (CIM) es gestionat per la Fundació Hospital Sant Joan Baptista de Sitges i està dedicat a la Malvasia, el vi dolç que arribà a Sitges des de Grècia al segle XV. L’activitat principal d’aquesta fundació és tenir cura de les persones i també hi té el celler, del qual en gestiona el correu, la producció i la comercialització de la Malvasia de Sitges. Tota l’activitat generada a aquest espai té retorn directe a la funció social de la institució. La Malvasia de Sitges té una puntuació de 92/100 a la guia Peñín 2019. Entre la producció de vins de l’Hospital de Sitges també hi destaca el Blanc Subur, medalla d’or en vins joves DO Penedès (2020).

Rutes culturals
Passejar i perdre’s pel nucli antic de Sitges és un estímul per a les emocions. Una visita que demostra que Sitges és un destí únic. Amb el rumor del mar acompanyant-vos, us proposem un recorregut per la història de la vila i els seus petits carrerons empedrats i emmarcats per palaus, castells antics i edificis històrics del modernisme i del noucentisme. Rutes per a tots els gustos; de les ànimes, Ruta dels «Americanos» recorre la història dels carrers del primer eixample de Sitges i les seves cases modernistes, Ruta del parc escultòric per escultures de diversos autors i èpoques que enriqueixen espais públics i privats del municipi, Ruta «La memòria de les cases»,
Sitges Rainbow Tour per a conèixer la història LGTBI de Sitges, Ruta pel casc antic per a descobrir els orígens de Sitges, Ruta de Terramar que dóna a conèixer la història de la urbanització de Terramar tot gaudint de l’arquitectura i dels jardins Modernistes i també rutes en format podcast com la ruta ‘Sitges de novela’ creada pel periodista Martí Gironell.

Calendari d’esdeveniments culturals:
• Festival Internacional de Patchwork. Esdeveniment per als aficionats al patchwork amb cursos monogràfics, tallers infantils, i més de 100 estands; amb accés lliure i gratuït.
• Festival de Jazz Antic de Sitges. Festival de jazz amb artistes internacionals, concerts i cultura al voltant d’aquesta tipologia de música.
• Fira d’Art. Fira de creatius i artistes on s’hi ofereixen tallers i presentacions de tot tipus d’obres, dibuixos, pintures, gravats i escultura.
• Sitges ReciclArt. Festival que busca la sensibilització mediambiental en relació als recursos del planeta i la salut humana amb accions lúdiques de consum responsable.
• Festa de la Poesia: Festa al voltant de la poesia en la que s’hi ret homenatge a aquesta pràctica compartint les obres d’autors reconeguts.
• Concerts de Mitjanit: Festival de música al Port de Sitges – Aiguadolç per a gaudir de concerts en obert de grups reconeguts.
• Sitges, Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya: Festival de cinema que reuneix des del 1967, artistes, directors i professionals del sector. Ofereix estrenes exclusives de les darreres pel•lícules alternatives, de fantasia i de terror.
• Dia internacional dels museus. Al maig, i en commemoració del dia internacional dels museus, pots participar a les visites als museus de forma gratuïta.
• Sitgestiu Cultura: Durant els mesos d’estiu des del Museus de Sitges s’organitzen tot un seguit d’activitats per a apropar la cultura al visitant.
• La Pregonera, la programació cultural professional vinculada a les arts escèniques i musicals, així com les exposicions artístiques i divulgatives que cada any organitzarà la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sitges amb col•laboració d'entitats i col•lectius.

Bck to top